Nove cijene goriva za Sloveniju (26.06.2024.)

U Sloveniji se opet mijenjaju cijene dizela, benzina i lož ulja na benzinskim postajama izvan autocesta. Cijene će vrijediti od 18. lipnja do 02. srpnja 2024.

Od prošle jeseni do danas cijena goriva Slovenija znatno oscilira. Od travnja nakon zimskih poskupljenja slijedi razdoblje sniženja. Iako je u posljednja dva tjedna cijena nafte blago porasla, i ovaj put se očekuje njezino pojeftinjenje, pokazuje izračun portala Moje financije.

Slovenska Vlada ih je odlučila ne povećavati, unatoč pozivima trgovaca da su marže preniske za profitabilno poslovanje. Uredba od utorka mogla bi učvrstiti marže na ovoj razini čak godinu dana, piše portal.

Za očekivano pojeftinjenje zaslužna su i događanja s početka lipnja, kada su cijene goriva na mediteranskim burzama uslijedile nakon najniže cijene nafte u četiri mjeseca.

Pojeftinjenje će najviše primijetiti vlasnici vozila s benzinskim motorima. Procjenjuju da će litra benzina pojeftiniti dva do tri centa. Litra bi od utorka trebala koštati oko 1,45 eura. Spremnik od 50 litara tako će stajati oko 72,5 eura. To je najmanje od veljače ove godine.

Očekuje se i pojeftinjenje dizela, ali prognoze pokazuju manje izražen pad cijene. Litra dizela trebala bi pojeftiniti za nešto manje od jednog centa, na nešto manje od 1,46 eura. Pun spremnik od 50 litara tako će vlasnike vozila s dizel motorom stajati 73 eura.

Ako se procjene za dizel i benzin pokažu točnima, dizel će nakon dva mjeseca opet biti skuplji od benzina, ali će cijena i dalje biti najniža u posljednja četiri mjeseca.

Scroll to Top