Prijedlog slovenske Vlade – od 18. lipnja nove cijene goriva i obračunsko razdoblje (14.06.2024.)

Novim prijedlogom bi se povećala marža za gorivo i zadržao obračunski interval od 14 dana.

Vlada republike Slovenije je dopunila prijedlog nove uredbe o formiranju cijena goriva u Sloveniji, kojom su, između ostalog, predviđene dva centa više marže za benzin i dizelsko gorivo. Također je odustala od namjere produljenja intervala cijene goriva sa 14 na 28 dana, što pokazuje Vladin materijal koji se razmatra. Trgovci su je više puta pozivali.

Prema prijedlogu objavljenom na stranicama Vlade, najveća dopuštena marža trgovaca bila bi 0,0994 eura po litri benzina i 0,0983 eura po litri dizela. U oba slučaja to bi značilo dva centa više nego dosad. Najveća dopuštena marža za litru loživog ulja predviđena je za nepromijenjenih 0,08 eura.

Odobre li se prijedlog, marže za benzin i dizel vratit će se na razinu prije intervencije Vlade u prosincu.

Očekuje se da će nova uredba stupiti na snagu 18. lipnja. U Gospodarskoj zbornici Slovenije istaknuli su da bi takva regulativa naftnim tvrtkama uvelike otežala ulaganja, a time i njihov razvoj i zelenu tranziciju.

Vladu su na razmišljanje o tome pozvali i u Petroleusu te slovenskoj podružnici mađarskog Mola. Kako je istaknuto, među ostalim, trenutne razine marži nisu dostatne za pokrivanje operativnih troškova koji rastu kao posljedica inflacije i rasta troškova rada.

Scroll to Top