Cijena nafte


Nafta, također poznata kao nafta, vitalni je prirodni resurs koji oblikuje globalno gospodarstvo više od jednog stoljeća. Njegov značaj se proteže daleko izvan transportnog goriva, budući da služi kao ključna sirovina za brojne industrije. Cijena nafte igra ključnu ulogu u gospodarskom blagostanju nacija, utječući na stope inflacije, geopolitičke odnose i odluke o ulaganjima. Cilj ovog članka je istražiti različite aspekte cijena nafte, uključujući što je nafta, kako se mjeri, učestalost promjena cijena, čimbenike koji utječu na fluktuacije cijena i korelaciju između inflacije i cijena nafte i cijene goriva.

Što je nafta?

Nafta je prirodno fosilno gorivo nastalo tijekom milijuna godina iz ostataka drevnih morskih organizama. To je složena smjesa ugljikovodika koja se uglavnom sastoji od atoma ugljika i vodika. Sirova nafta, izvađena duboko ispod Zemljine površine, prolazi procese rafiniranja za proizvodnju različitih naftnih proizvoda kao što su benzin, dizel, mlazno gorivo i razne petrokemije koje se koriste u proizvodnji plastike, gnojiva i lijekova.

Mjerna jedinica za količinu nafte

Mjerenje nafte obično uključuje dvije jedinice: barele i litre. Najčešće korištena jedinica je bačva, koja predstavlja 42 američka galona ili približno 159 litara. Bačve pružaju prikladan način kvantifikacije i trgovine velikim količinama nafte. Osim toga, manje količine, poput benzina koji se prodaje na benzinskim postajama, mjere se u litrama.

Promjena cijene nafte

Cijena nafte podložna je čestim fluktuacijama zbog niza čimbenika, uključujući dinamiku ponude i potražnje, geopolitičke događaje, vremenske uvjete i ekonomske pokazatelje. Na tržište nafte utječu kratkoročni i dugoročni čimbenici, što rezultira dnevnim promjenama cijena. Ova kretanja cijena mogu se dogoditi unutar nekoliko minuta ili sati, ovisno o tržišnim uvjetima i prisutnosti značajnih katalizatora.

Čimbenici promjene cijene nafte

Nekoliko čimbenika utječe na promjene cijena nafte ali i cijene goriva.

  • Ponuda i potražnja: Ravnoteža između globalne ponude i potražnje nafte ključna je odrednica cijena nafte. Ako ponuda premašuje potražnju, cijene imaju tendenciju pada, dok uvjeti ograničene ponude često rezultiraju višim cijenama.
  • OPEC i proizvodnja izvan OPEC-a: Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) igra značajnu ulogu u utjecaju na cijene nafte. Odluke članica OPEC-a, posebice Saudijske Arabije, o razinama proizvodnje mogu značajno utjecati na tržište.
  • Geopolitički događaji: Politička nestabilnost, sukobi i sankcije u glavnim regijama proizvodnje nafte kao što je Bliski istok mogu poremetiti opskrbu i uzrokovati nestabilnost.
  • Gospodarski rast i industrijska aktivnost: Snaga globalnog gospodarstva i industrijska proizvodnja utječu na potražnju za naftom. Tijekom razdoblja snažnog gospodarskog rasta, cijene nafte imaju tendenciju rasta, odražavajući povećanu potražnju.

Cijena nafte – koliko se često mijenja

Cijene nafte mogu se često mijenjati, čak i na dnevnoj bazi. Primarno globalno mjerilo za cijene nafte je sirova nafta Brent, kojom se trguje na Interkontinentalnoj burzi (ICE). Trgovanje se odvija 24 sata dnevno, što omogućuje sudionicima na tržištu da reagiraju na udarne vijesti i geopolitička kretanja. Uz to, terminski ugovori za naftu trgovcima daju mogućnost špekuliranja i zaštite od potencijalnih rizika povezanih s nestabilnošću cijena nafte.

Cijena nafte i inflacija

Inflacija i cijene usko su povezane zbog značajne uloge koju nafta ima u globalnim gospodarskim aktivnostima. Kako cijene nafte rastu, troškovi proizvodnje i transporta rastu, što dovodi do viših cijena roba i usluga. Ovaj fenomen posebno je vidljiv u energetici.

Scroll to Top