Cijene goriva u BiH u padu zadnjih mjesec dana (26.06.2024.)

U zadnjih 45 dana, cijene goriva na benzinskim pumpama u BiH su u padu u od 0.1 do 0.25 KM / 0.06 do 0.13 eura po litri.

Cijena barela nafte na svjetskom tržištu trenutno iznosi 80-82 američka dolara, tako da cijene naftnih derivata u Bosni i ne prati stanje na svjetskom tržištu, a izgleda da će biti nemoguće predvidjeti maloprodajne cijene i u budućem periodu.

Dorđe Savić iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Srpske, potvrdio je da su cijene goriva dosta niže u zadnja dva mjeseca, te da je cijena dizela pala za 0,25 KM po litru.

“Što se tiče nekog narednog perioda, sigurno je da će pad stati, ali ne možemo da govorimo da li će doći do rasta cijena”, kazao je Savić i istakao da su sadašnje cijene dizela od 2,5 do 2,53 KM, dok benzin košta od 2,6 do 2,63 KM.Kako je rekla, ako je cijana goriva niža, to nije razlog da i ostale cijene budu snižene.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice pala je 2,5 posto na 79,62 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,9 posto na 75,53 dolara,

Podršku cijenama je sredinom prošle sedmice pružila je i odluka Europske centralne banke o sniženju kamatnih stopa, što bi trebalo pogurati rast ekonomije EU zone, a time i potražnju za naftom u tom području.

Scroll to Top